Адвокат Божидар Терзийски: Хората се съдят за какво ли не! (ИНТЕРВЮ)

Божидар Терзийски е роден в град София и освен че е страхотен адвокат, хобито му е фотографията, в която също е ненадминат. Въпреки страстта си към фотографията, той усеща че признанието му е да помага на хората.

Адвокат Божидар Терзийски в социалните мрежи:

Адвокат Божидар Терзийски е изключително популярен в социалните мрежи, по-конкретно в Instagram. Именно в социалните си мрежи, той споделя интересни мисли, цитати, казуси и много други неща. Ето какво сподели той в едно кратко интервю.

За какво се съдят в днешно време хората? Какво не могат да разделят?

– Хората се съдят за какво ли не! Съдилищата се пренатоварени и разбираемо, че съдиите са изнервени. Има важни и отговорни дела, но има такива за които не си заслужава да прочетеш исковата молба. Практически около пандемията се увеличиха делата за развод, родителски права и домашно насилие. Обикновено българина не може да раздели имотите и не могат да поделят детето. Хващат се гуша за гуша, да доказват кой е крив и кой е прав, спорят и си обтягат отношенията излишно. Делата за делба през двете фази минават от три години до не искам и да споменавам продължителността. Има делбени дела над 10 години, като спора примерно е за парче земя и някоя селска къща. Другите спорни дела са как да разделят детето, а това е ужасно. В крайна сметка детето не е предмет, а в спора на надмощие родителите не го разбират. Практиката е много порочна с това по-презумция децата или детето да се даде на майката, а бащата да има право два пъти в месеца за по два дни да си види детето. Съда толерира бащите, които искат да участват активно в отглеждане на децата си, но има неравнопоставеност в контактите.

В предварителният разговор ми спомена, че си имал тежък път. Какво имаше предвид?

– Имах в предвид, че нямах дядо владика и следваше да се справям сам. Още във края на 1 курс на юридическия факултет си бях наел офис в търговския дом. Чудиш се какво съм правил ли, ами регистрирах фирми, внасях осигуровки на фирми и ходех от врата на врата в търговския дом да предлагам на старите адвокати услугите си. Понеже повечето бяха с пишещи машини, а аз имах компютър и принтер им предлагах да ми издиктуват дадена жалба или молба и аз да я набера на компютъра за да не се мъчат на машината. Имаше такива дето не искаха, но имах редовни клиенти от тях. Те ми диктуват и аз пиша на един лист, след това отивам в кантората и го набирам на компютър. Даваха ми 2-3 лева за това, а ако искат да го занеса до съда още 1 или 2 лева. Така се прибирах доволен от себе си, като изкарвах 10-15-20 лв на ден, но печелех опит и знания. Сега никой не иска да работи за знания, но за мен беше много полезно. Ходех до районният съд пеша, че да не давам пари за билети. Тежки времена бяха, но минаха. Някой ще каже – той е имал кой да го издържа. Нямаше за жалост и освен наем за жилище и всички други разходи следваше да си ги изкарам сам в рамките на месеца. Това е съвсем на кратко, а иначе и от онези години имам много спомени. Колкото и да беше тежко се преодоляваше. След това се запознах с баща и син Марковски и така до наши дни. Определено натрупах много житейски опит, а той ми помага в момента.

Свалихте значително много килограми. Новата визия носи ли Ви късмет?

– Просто се научих да се храня правилно с правилните неща, да пия повече вода и да се движа повече. Визията не ми е донесла късмет, тъй като аз си го нося в себе си. Разбира се не е най-важна визията на човек, а душевността. Всеки, който има нужда ще му дам моя принцип за редуциране на теглото. Свалих един човек от себе си за две години.

Имате ли някакво хоби извън Темида и съдебните спорове?

– Освен юридическият факултет съм завършил и ВСУ „Черноризец Храбър“ – филмово и ТВ операторско майсторство и имам още една магистратура. Хобито ми е да снимам и да бъда сред природата. Обичам автомобилите и мога да кажа, че те също са ми хоби. Времето е малко, но намирам време за всичко. Хоби са ми и социалните мрежи.

В тази връзка, да Ви попитам за социалната Ви среда.. Виждам, че сте много активен в Instagram и Facebook. Кой ги поддържа акаунтите в тези мрежи?

– Всяка една от социалните ми мрежи се обслужва от мен лично като мога да кажа, че имам над 31 000 човека във Facebook и близо 7 000 последователи в Instagram. Малка и сплотена аудитория. Имам принцип в публикуването, а той е да съм преживял лично даденото нещо. Няма нищо случайно в постовете! Според натовареността и това, което ми се е случило е и самата мисъл, сентенция или фраза. Следват ме хора от всякаква възраст като има едно такова правило – Ти си това което следваш! Някой се радват на елементарно и пошло, а други не. Всеки един последовател за мен е приятел, което значи, че имам много приятели и малко врагове.

Вярно ли е, че „Дявола е скрит в малките камъчета“, в детайлите?

– Дявола е скрит на много места и най-вече в малките детайли. Хората са много изнервени и някак озверели. Няма ги човешките отношения, а само злоба. Живеем в много лоши времена на интереси, лицемерие, безчовечност и т.н. В професионален план, във всеки извършил престъпление се е вселил дявола за даден момент, но не всеки осъден е престъпник и не всеки престъпник е осъден. Това е много обширна тема и се притеснявам, че няма да бъда разбран от хората. Вярвам в доброто и който ме познава го знае, че съм позитивен човек, но съм срещал много разочарования. Живеем в материален и скован свят.

Вярвате ли в Библията и на написаното в нея?

– Християнин съм и вярвам в Господ. Вярвам в Библията и написаното в нея – има много истина там. Именно там ще срещнем човечността. Имам две деца и освен, че съм ги кръстил ги уча да вярват и най-вече да бъдат хора. Обикновено хората се обръщат към Господ ако ги сполети беда, но не трябва да бъде така. Човек може да се помоли навсякъде, но да е от сърце и да вярва.

От известно време Ви забелязвам в предаването „Съдебен спор“.. Как попаднахте там?

– В предаването „Съдебен спор“ съм гостувал около 4 пъти през годините от както съм адвокат, а те някак се навъртяха около 11 години практика. Забелязвате ме, тъй като бях поканен от екипа на предаването да представлявам една колоритна дама. Именно тук искам да вметна, че това са екип от специалисти в тяхна област. Предаването се подготвя от хора с юридическо образование. Както Жоро Игнатов, а така също и Иван Сотиров са колеги адвокати, а казусите са напълно реални.

Каква е стойността на решенията в предаването – реални ли са или фиктивни?

– Както споменах по-горе, казусите са напълно реални и не се различават особено с действителните такива в съда. Решенията практически нямат юридическа стойност, тъй като това е телевизионно предаване, но самото решение и цялата информация от предаването са гледаната точка, както на адвокатите, а така и на колегата Сотиров, като съдия в предаването. Един казус може да бъде решен различно от адвоката или от съдията в реалният живот, но това което се отсъжда в предаването е именно от правилното приложение на закона.

Колко години работите с адвокат Марковски и кое от разглежданите дела Ви е било най-интересно?

– В кантората съм от малко повече от 15 години, като започнах работа още в студентските си години. Първо се запознах с адвокат Димитър Марковски, като по-онова време той вече беше адвокат. Запозна ме с адв. Марин Марковски и така се случиха нещата. Времето мина неусетно, като няма два еднакви дни. Бройката на делата не я помня за тези години, но всяко дело има нещо интересно и интригуващо в него. Ярко са ми се запечатали две дела за които се сещам в този момент – едното беше още в първата година от практиката ми и ходехме заедно с адв. Димитър Марковски на него, като казуса не беше толкова интересен, а по-скоро страховит. Баща беше посягал сексуално на малолетната си дъщеря, като там останах с впечатление, че този човек беше набеден, а мотива бяха много скъпи имоти, но както се казва решенията на съда се изпълняват, а не се коментират. Сещам се за едно дело за убийство на един дядо за четири железни левчета. Деянието беше извършено от двама непълнолетни, а аз защитавах единия. В крайна сметка не се разбра кой от двамата го е лишил от живот, но пак беше много тежко дело и практически и двамата бяха осъдени и мисля, че все още търпят наказанията си.

Като част от екипа на адвокат Марин Марковски, безспорно топ адвокат за страната какво научихте през годините?

-Интересен въпрос, няма да ни стигне вестника да опиша всичко. Този човек ме научи на занаят. Въпреки, че занаята се краде, то той ми го даде в ръцете. Хиляди са решените казуси и съветите дадени ми от него. Всекидневно обсъждаме всеки един случай и го коментираме. Опита който съм придобил през всичките тези години, не може да се сравни с нищо. Ако говорим разбира се за професионален план. Ако става дума за в личен план, то тук мога да кажа с ръка на сърцето, че от него съм научил много за живота. Каквото ми е казал се е случило и когато не съм обърнал особено внимание на дадена ситуация, то винаги е бил прав. Който има честа да го познава знае за какво говоря. Примери мога да давам много за всичко. Човек с богат житейски опит.

Представлявахте кмета на гр.Сливница – Васко Стоилков. Той има осъдително решение срещу Корнелия Нинова за обида и клевета в социалната мрежа..

– Да, представлявах г-н Стоилков пред Софийски градски съд, като имаме осъдително решение за обида и клевета срещу г-жа Нинова. Не си спомням размера на обезщетението, но ставаше дума за това, че г-жа Нинова беше публикувала в социалната мрежа Facebook обидни и клеветнически неща спрямо моя доверител. Доказахме авторството, вредите и съда я осъди за написаното във Facebook.

Известно ми е няма как да не попитам за друг случай, а той пак е кметски. Адвокат сте на кмета на гр.Божурище – Георги Димов. Какво стана с тези имоти и с делото?

– От моята уста ще звучи странно, но е факт, че г-н Димов е напълно невинен и е набеден от една група хора с политическа и финансова обвързаност. Темата е интересна, като съвсем на кратко ще обясня общинския съвет приема да се продадат въпросните имоти на конкретната цена и именно тяхното решение се изпълнява от кмета. Ако не го беше изпълнил щеше пак да е виновен, като го изпълни пак е виновен. Кмета няма оперативна самостоятелност и именно лицата където са взели решение да се продава земята и на тази цена се явяват жалбоподатели и свидетели срещу г-н Димов. Това дело е един правен абсурд, но хората гледат пикантното от телевизионният екран, а доказателствата са съвсем други. Делото е на никъде повече от 3 години и съвсем нормално, тъй като нямат полезен ход да иска прокуратурата да бъде осъден един невинен човек. Единствено му беше опетнено името, но това не попречи да спечели втори мандат, както и да направи много за града, а хората го оценяват това.

Петър Ангелов

Собственик и редактор на “ТРОТОАР МЕДИЯ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *