Денис Никифоров: В психологията откривам себе си! (ИНТЕРВЮ)

В месеца на любовта ви срещаме с един изключително приятен, позитивен и усмихнат човек – Денис Никифоров. Той освен, че е студент магистър по “Позитивна психология” в Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” е завършил “Журналистика” и “Актьорско майсторство” в Нов български университет и се обучава в магистърската програма “Рекламен мениджмънт и визуален брандинг” също в НБУ. В момента основната му работа е уеб редактор, но от над 10 години практикува Рейки, Кристалотерапия и медитация. Бил е част от екипите на на най-големите медии като в това интервю ни разказва за любовта и отношението му към психологията.

Денис, какво е за теб психологията?

Психологията е част от нас във всеки един момент. Във всяка професия или ситуация бихме могли да я открием. Тя е част от нас самите и ни кара да мислим върху нещата от живота, нашите цели, желания, действия или бездействия.

Защо и как реши да учиш тази специалност?

Още от малък съм се замислял върху важните неща от живота. Така и се появи желанието да задълбоча в тази специалност. Когато учих журналистика и актьорско майсторство имах също часове по психология. Психологията се намира в поведението пред камера, или по време на провеждане на интервю. Психологически се разглеждат и образите във всяка една пиеса.

Как успяваш да съчетаваш всичко, с което се занимаваш?

Основата е една и това съм аз, а всичко друго е инструменти, които използвам в ежедневието. Не съжалявам за всеки един избор в живота ми. Дори и да е бил грешен, то е бил моят избор. Сутрин като се събудя благодаря за прекрасния предстоящ ден, след което се захващам с основните задачи, понякога преди работа тренирам, друг път след това. Намирам време за своите хобита и интереси. Също така не спирам да следвам мечтите си, да намирам време за почивка, срещи с любими хора и позитивни приключения.

Какво е масовото мнение на българина за ходенето на психолог?

Масовото мнение на българина за всичко е противоречиво. Важно е да се научим да не се влияем от чуждото мнение. Посещението на терапевт е постоянен и дълъг процес, но прогреса отново зависи от нас самите.

В месеца на Любовта, чувстват ли се самотни хората?

Познавам обвързани хора, които се чувстват много самотни и необвързани, които са супер позитивни и свободни. Самотата не зависи от това дали имаме партньор до себе си. Всеки един от нас има нужда от усамотение, да остане сам със себе си и да погледне към себе си. Това не е самота, а необходимост.

Защо избра точно позитивна психология?

Защото всички ми казват, че съм много позитивен. /смее се/ Позитивната психология е част от психологията, която ни помага да погледнем на живота по-един по позитивен начин и да усъвършенстваме себе си. Помага ни да засилим своите силни страни и да си дадем отговори за важните неща от живота.

Помагал ли си на някого?

Разбира се. Не спирам да помагам винаги, когато имам тази възможност. Един разговор с човек, който е в депресия, определено му помага. Съветите и изслушването са на първо място част от нашите човешки способности, а след това могат да бъдат погледна и като съвет от специалист.

Разкажи малко повече за семинарите по личностно развитие, които организираш?

Интересувам се от различни методи и практики от над 10 години. Лично аз съм посещавал многократно такива семинари. Завършил съм и обучения, с които съм помогнал както на себе си, така и на най-близките. Живеем във време, в което всеки един от нас иска да чуе нещо позитивно и мотивиращо. Семинарите, които предстои да организирам са свързани с Рейки, Кристалотерапия и медитация, а целта е хората да станат по-уверени и щастливи от самите себе си. В страниците ми във Фейсбук – Рейки и Кристалотерапия и Denis Nikiforov – предстои да кача информация за семинарите, които ще проведа през месец февруари и месец март.

Да бъдеш психолог е?

Призвание!

Какво е посланието ти към нашите читатели?

Да открият себе си, да намират време за себе си и да не спират да благодарят на себе си!

Петър Ангелов

Собственик и редактор на “ТРОТОАР МЕДИЯ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *