Евън Рейчъл Ууд разказва във филм на HBO за травмата от връзката си с Мерилин Менсън

Двете части на документалния филм „Възраждането на феникса“ са в HBO Max

Възраждането на феникса на HBO е документален филм от две части, продуциран и режисиран от Ейми Бърг („Случаят на Аднан Сайед “ на HBO). Той следва разказа на актрисата и активистка Евън Рейчъл Ууд, която споделя опита си на оцеляла след домашно насилие. Тя търси справедливост, лекувайки раните на други потърпевши през своята собствената си история.

Почти десетилетие след като се е откъснала от токсична връзка,актрисата Евън Рейчъл Ууд е съавтор и успешно лобира за приемането на „Закона за Феникс“, който удължава давността за случаите на домашно насилие в Калифорния. Ууд смело използва собствения си опит, за да придаде видимост на проблема – не само за себе си, но и в знак на солидарност с всички, минали през подобна травма.

Възраждането на феникса изследва често неразбраните аспекти на домашното насилие, като извежда на светло многото фактори, които пречат на потърпевшите да споделят открито историите си, а същевременно се борят с години с ехото от преживяното и с емоционалната травма.

На 18-годишна възраст Ууд попада в полезрението на тогава 37-годишния Брайън Уорнър, популярен със сценичното си име като Мерилин Менсън. Привлечена от неговия статус, имидж на рок икона и убедителността му, тя започва връзка с него, която продължава повече от четири години. С напредването на отношенията им Ууд се превърща от тийнейджър, поласкан от вниманието на звездата, до млада жена, ужасена от мъжа, който твърди, че я обича, докато я подлага на ескалиращо емоционално, физическо и сексуално насилие. Поглеждайки назад, днес Евън вижда модела на поведение и тактиките за потискане и контрол, подобни на тези, изпитани от други хора, които споделят своите истории за мъчителни преживявания с Уорнър.

Свързвайки точките между развитието на връзката си с Уорнър и фазите на клиничния цикъл на домашното насилие, Ууд успешно лобира за „Закона за Феникс“, който е приет в щата Калифорния през 2019 г.. Една от основните роли на този закон е удължаването на срока на давност за престъпления за домашно насилие от три на пет години.

Ползвайки архивни кадри, лични домашни видеоклипове и откровените разкази от Ууд и други потърпевши, Възраждането на феникса очертава пътуването на Ууд от мълчалива жертва до борбената оцеляла и издигането й до говорител в защита на жертвите на домашно насилие. На фона на нарастващите обществени противоречия и активно разследване на правните органи, Ууд е солидарна с други потърпевши. На 1 февруари 2021 г. Ууд публично посочи Брайън Уорнър, известен още като Мерилин Менсън, като свой насилник. Въпреки това усещането за справедливост остава двусмислено – към днешна дата не са повдигнати обвинения срещу Уорнър, който отрича да е злоупотребявал с Ууд или други хора, с които е имал връзки.

Паралелно със заснемането на филма HBO си партнира с организации с нетърговска цел, включително най-голямата организация в Щатите – RAINN (Rape, Abuse & Incest National Network), за да помогне за даване на гласност по темата.

Възраждането на феникса е продукция на HBO Documentary Films с A Disarming Films Production и Artemis Rising. Филмът е продуциран и режисиран от Ейми Бърг; режисьори са и Миранда Юсеф и Вероника Пинхам. Саудтрака е дело на Аска Мацумия. Изпълнителен продуцент е Кирстен Шеридан, а от страна на HBO – старши продуцент е Тина Нгуен, а Нанси Ейбрахам и Лиза Хелър са изпълнителни продуценти.

Възраждането на феникса имаше своята световна премиера на филмовия фестивал Сънданс а от днес е наличен с двете си части в HBO Max и у нас. Новата стрийминг платформа на WarnerMedia HBO Max е достъпна в България от седмица на www.hbomax.com и през съответните апликации за различни устройства.

Петър Ангелов

Собственик и редактор на “ТРОТОАР МЕДИЯ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *