HBO Max застава зад българския документален филм “Нямаш място в нашия град”

Първият пълнометражен филм на Николай Стефанов е селектиран в престижни международни фестивали преди премиерата си за широка публика есента

Нямаш място в нашия град” на режисьора Николай Стефанов и продуцента Ралица Големанова от Smarty Pants Shooter е първата HBO Max копродукция от България. Историята на миньорския град Перник, разказана през ежедневието на група футболни фенове, е селектирана от редица международни фестивали, а есента филмът ще бъде достъпен за гледане в стрийминг платформата HBO Max от широка публика у нас и в още над 15 държави в Европа.

Документалният филм-наблюдение се фокусира върху футболна агитка от родния град на режисьора – Перник. Героите му са отдадени на успеха на своя отбор. За тях това е цел, в която виждат възможност Перник да се асоциира отново със силата и сплотеността на миньорите, характерни в десетилетията му на процъфтяващ индустриален град.

Камерата на Николай Стефанов проследява обществени и лични кризи, за да покаже какво се крие под коравия външен вид на героите. Днес синовете на миньорите често са изправени пред безработица и липса на възможности. Режисьорът изследва живота им с откритост и неподправен интерес, показвайки, че нищо не е само черно или бяло и че всеки, независимо от средата си, иска по-добър живот за себе си и децата си.

Ханка Кастелицова, изпълнителен продуцент на документални филми от HBO Max, споделя: „Проследих развитието на този филм в продължение на няколко години и бях впечатлена от достъпа, който екипът успя да получи. Основно качество на “Нямаш място в нашия град” е чувствителността и начинът, по който авторът се отнася към героите – без предразсъдъци, но все пак от ясна гледна точка. Развълнувана съм, че този документален филм ще има силен фестивален живот и е първата продукция от България, която ще предложим на нашите HBO Max абонати в Европа.

Николай Стефанов е роден и израства в Перник и често е свидетел на клишираните възприятия, с които свързваме бившия индустриален град. С течение на времето той напуска града, но много от неговите приятели остават. Двадесет години по-късно Николай се връща в Перник, за да се изправи пред миналото си и да разкаже историята на града и на хората, с които е израснал.

Този проект не беше лесен за осъществяване – заради провокативния си характер, предизвикателни герои и моят личен процес на помиряване с миналото. И все пак мисля, че този филм е важен и може да помогне за разбирането на трудни, но централни въпроси, за които нашите общества трябва да говорят.“ – споделя режисьорът Николай Стефанов – „През годините съм мислил много за гнева и агресията и какво радикализира хората, както и за променящите се норми за мъжественост. Разсъждавах също за това какво е въздействието на средата, в която човек израства, и какво се предава от поколение на поколение. Изследвайки тези въпроси под формата на филм, започнах да търся пластовете зад грубия образ на футболната агитка от родния ми град. Исках да изобразя реалността на героите такава, каквато е, и да позволя на зрителите сами да свържат точките в една комплексна история. Вярвам, че като се вглеждаме в дълбочина на малък мащаб, можем да научим много за общата картина.

HBO припознава проекта като интересен, задълбочен и обективен, като безспорно негово предимство е актуалността на тематиката му на международно ниво. Героите на филма са хора, които могат да бъдат открити във всеки един европейски град – футболни фенове, обединени от своята страст, създаващи своя общност и пространство за подкрепа, независимо от предизвикателствата, които средата им им поднася.

Към филма има значителен фестивален интерес, което е изключително признание за документално заглавие от България. Световната му премиера бе в края на март на престижния фестивал за документално кино CPH:DOX в Копенхаген в конкурсната секция Next:Wave, където бе забелязан от Variety. Следващите селекции са на стартиращите тази седмица Vision du Réel в Швейцария и Movies that Matter в Холандия. По-късно през годината “Нямаш място в нашия град” ще участва в международната състезателна програма на Krakow Film Festival в Полша, както и на други известни фестивали, преди да стане достъпен в платформата на HBO Max през есента.

“Селекциите за множество международни фестивали показват, че с “Нямаш място в нашия град” Николай Стефанов успява да засегне ключови социални въпроси. Силата на филма е в автентичния подход на деликатно наблюдение, което не раздава присъди, а търси разбиране.” споделя продуцентът Ралица Големанова. “Щастлива съм, че значимите социални послания на филма ще достигнат до широка аудитория благодарение на колаборацията ни с важен партньор като HBO Max.”

Нямаш място в нашия град” е четвърта документална копродукция на HBO от България. Миналата година излезе “Тихо наследство” на режисьора Петя Накова, копродукция с Контраст Филмс, а “Бетонни фараони” на Йордан Тодоров и Хотел Рай на София Тзавелла, и двата продуцирани от АГИТПРОП, са част от съдържанието на платформата вече десет години.

Нямаш място в нашия град” е продукция на българската компания Smarty Pants Shooter в копродукция с HBO Max. Режисьор и оператор е Николай Стефанов, а продуцент е Ралица Големанова. Изпълнителни продуценти от страна на HBO Max са Ханка Кастелицова и Тереза Кейлова. Монтажът на филма е дело на Стоян Велинов. Звукорежисьор е Иван Андреев за SONUS Studio. Сценаристи са Мариана Събева, Николай Стефанов и Ралица Големанова. Постпродукция – Concept Studio. Филмът ще бъде наличен на всички територии на HBO в Европа, а дистрибутор за останалите територии е Lightdox.

За Николай Стефанов:
Николай Стефанов завършва магистратура по операторско майсторство през 2003 г. и експериментира с различни визуални стилове за филми, сериали и телевизионни формати. Режисира два по-кратки документални филма през 2016 и 2018 г. Разглеждайки важни и чувствителни социални теми, “Нямаш място в нашия град” (2022) е първият му пълнометражен документален филм. Следващият проект на Николай Стефанов с работно заглавие „Сприятеляване с идеята за баща“ (2024 г.) е в развитие в рамките на престижната международна програма за документални филми EURODOC.

Петър Ангелов

Собственик и редактор на “ТРОТОАР МЕДИЯ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *