Домът на дракона възцарува като най-гледана премиера в историята на HBO и HBO Max, както глобално, така и у нас

Оригиналната драма на HBO Домът на дракона постави рекорд в HBO Max в България, като най-гледаната премиера в стрийминг платформата на HBO. Заглавието достига същия връх във всички европейски държави, в които компанията има официални представителства, а вчера бяха публикувани данни за рекордната гледаемост и в Щатите.

 

През първите 48 часа, в които е достъпен в стрийминг платформата (от 4 часа сутринта българско време на 22.08), първият епизод на Домът на дракона – „Наследниците на дракона“ – отчита най-много гледания сред всички нови заглавия. „Домът на дракона“ разбива всички рекорди в историята на  HBO и HBO Max в България и в Европа, а гледаемостта на пилотния епизод надмина всички очаквания и прогнози. Отчитаме безпрецедентен интерес за гледане още в ранните часове на понеделника.“ – коментира Виктория Иванова, ПР мениджър на HBO за България.

 

Епизодът „Наследниците на дракона“  беше достъпен за стрийминг в един и същи час в HBO Max в 21 европейски пазара (Централна източна Европа, скандинавските държави, включително Нидерландия, както и в Испания и Португалия). Гледанията стигат своя връх вечерта на 22.08.

 

В САЩ премиерата на „Домът на дракона“ привлече 10 милиона зрители общо за телевизионния канал HBO и стрийминг платформата HBO Max в неделя вечерта (бел.ред. часът на пускане на епизода е един и същи глобално, различните дни са от часовите разлики по локации) и това е най-голямата аудитория за нов оригинален сериал в историята на HBO. Стийминг платформата там се срина от желаещите да гледат епизода, докато европейската платформа успя да устои на наплива и няма регистрирани големи технически проблеми.

 

Компанията не споделя точни цифри за Европа, но може да се направи референция отново с тези от Щатите с двата най-хитови сериали на HBO и техните продължаващи сезони. Например, първият епизод на финалния сезон на „Игра на тронове“ е гледан от рекордните 17,9 милиона души, а премиерният епизод на втори сезон на Еуфория – от 2,4 милиона души. „Еуфория“ до момента е най-популярният сериал на HBO за 2022 година и зае почетното второ място сред най-гледаните глобално сериали на HBO след „Игра на тронове“ този февруари, благодарение на излъчването на втория си сезон.

Като изцяло нов сериал „Домът на дракона“ определено дава заявка за измести от трона не само сериала на Сам Левинсън, но и предшественика си от вселената на Джордж Р. Р. Мартин, и това зависи само от зрителите.

 

Базирана на романа „Огън и кръв“ на Джордж Р. Р. Мартин, поредицата от 10 епизода, която ще следим следващите девет понеделника, се развива 200 години преди събитията от „Игра на тронове“ с фокус на дом Таргариен. В драматичния сериал участват Пади Консидайн, Мат Смит, Оливия Кук, Ема Д’Арси, Стив Тусен, Ив Бест, Соноя Мизуно, Фабиен Франкел и Рис Ифанс.

 

Ко-създател и изпълнителен продуцент е Джордж Р. Р. Мартин. Райън Кондал  е ко-създател, ко-шоурънър, изпълнителен продуцент и сценарист. Мигел Сапочник е ко-шоурънър, изпълнителен продуцент и режисьор, а Сара Хес е изпълнителен продуцент и сценарист.  Изпълнителни продуценти са още Джоселин Диас, Винс Джерардис и Рон Шмид, а режисьори – Клеър Килнър и Гита В. Пател. Грег Яйтанс е режисьор и ко-изпълнителен продуцент. Оригиналният сериал на HBO е базиран на романа на  Джордж Р. Р. Мартин „Огън и кръв“.

Петър Ангелов

Собственик и редактор на “ТРОТОАР МЕДИЯ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *