Revolut стартира кампания за дарения в подкрепа на жертвите на скорошните земетресения в Турция и Сирия

 

  • След земетресението в понеделник, Revolut стартира страница за набиране на средства в подкрепа на пострадалите хора в Турция и Сирия
  • Потребителите вече могат да правят дарения чрез своето приложение Revolut, за да подкрепят усилията на благотворителните организации, които в момента работят на място. Сред неправителствените организации са: ВКБООН (UNHCR), Комитетът за извънредни ситуации и бедствия (Disasters Emergency Committee) и три благотворителни организации, които членуват в него: Спасете децата (Save The Children), Британският Червен кръст (The British Red Cross), Действие срещу глада (Action Against Hunger) и др.
  • С дарение от едва 10 лв. може да се осигурят шест термоодеяла за семейства в студеното време
  • Участващите благотворителни организации ще получат 100% от даренията

След опустошителното земетресение от миналия понеделник, което засегна районите на Турция и Сирия, Revolut стартира страница за набиране на средства в подкрепа на засегнатите от природното бедствие.

 

Дарете чрез Revolut

Revolut си партнира с няколко благотворителни организации, за да улесни клиентите си в даряването на средства за жертвите на земетресението. Чрез раздела „Дарения“ на приложението Revolut потребителите могат да дарят средства на избрани благотворителни организации, като например Обединеното кралство за ВКБООН (UK for UNHCR), Ирландския Червен кръст (The Irish Red Cross), Комитета за извънредни ситуации и бедствия (Disasters Emergency Committee) и трите членуващи благотворителни организации Спасете децата (Save the Children), Британския Червен кръст (The British Red Cross) и Действие срещу глада (Action Against Hunger), наред с други, и да подпомогнат спасителните дейности, които се извършват в момента в засегнатите страни, както и да изразят подкрепата си за жертвите, особено за децата. За да направят дарение, потребителите на Revolut трябва да отидат в раздела „Център“ на приложението си, след което да докоснат иконата „Дарения“ (бяло сърце в жълт квадрат) и да изберат предпочитаната от тях благотворителна организация. След това те могат да изберат еднократно дарение или да създадат периодично дарение, ако желаят да правят редовни вноски.

Тази специална кампания за дарения вече е достъпна за всички потребители в Обединеното кралство и ЕИЗ.

 

Повече за партньорите на Revolut

Комитет за извънредни ситуации и бедствия (Disasters Emergency Committee) Комитетът за извънредни ситуации и бедствия (DEC) обединява 15 водещи благотворителни организации в Обединеното кралство за бързо и ефикасно набиране на средства по време на кризи в чужбина. Членовете на DEC подкрепят всички уязвими групи, което означава, че те координират ефективния отговор на британските благотворителни организации на всички аспекти на бедствието.

Апелът за помощ при земетресението в Турция и Сирия стартира в четвъртък, 9 февруари, като 14 от 15-те благотворителни организации, членуващи в DEC, планират или вече реагират на земетресението директно или чрез местни партньори в Турция и Сирия.

Непосредственият фокус на усилията за оказване на помощ е спасяването на човешки животи и оказването на помощ на хората, които са ранени или са загубили домовете си, чрез осигуряване на медицински грижи, временен подслон и одеяла. Благотворителните организации в DEC и техните местни партньори незабавно започнаха да раздават зимни комплекти и да подготвят подслони. Други приоритети са осигуряването на храна, както и на чиста вода и канализация, за да се предотврати разпространението на болести, предавани по вода, като холера.

  • 20 лв. могат да осигурят одеяла за двама души, които да ги топлят
  • 100 лв. могат да осигурят спешна храна за две семейства за 10 дни  
  • 200 лв. могат да осигурят спешен подслон за четири семейства

 

 

Обединеното кралство за ВКБООН (UK for UNHCR) – Агенцията на ООН за бежанците има екипи и партньори в Сирия и Турция, които предоставят спешна помощ от предварително складирани запаси и мобилизират допълнителни доставки на животоспасяващи продукти. В Сирия вече са разпределени спешни доставки на термоодеяла, матраци и други животоспасяващи артикули, а ВКБООН има готовност да увеличи подкрепата за нуждаещите се в двете държави.      

Как Върховният комисариат на ООН за бежанците използва парите на дарителите:

  • 1650 лв. могат да помогнат за осигуряването на топли одеяла за 100 семейства, загубили дома си.
  • 10 000 лв. могат да помогнат за осигуряването на комплект за спешна помощ на 30 семейства в Сирия, включващ матраци, одеяла, бидони и други неща от първа необходимост.                             
  • 50 000 лв. могат да помогнат за осигуряването на спешен подслон на 65 семейства, останали без дом.

 

Всички участващи благотворителни организации ще получат 100% от даренията, тъй като Revolut не начислява такси за тази услуга.

 

Спасете децата (Save The Children) – След опустошителните земетресения в Турция и Сирия има опасения, че хиляди деца са са принудени да излязат от домовете си в мразовитата нощ и да останат без подслон. Спасете децата, член на Комитета за извънредни ситуации и бедствия (DEC), работи в региона от много години и благодарение на добре установените си връзки с местни организации успява да действа бързо. Екипът на Спасете децата за спешна помощ работи с партньори, включително Турския Червен полумесец и организацията Подкрепа за живот в Турция и Шафак в Сирия, за да оцени пълния размер на щетите и да разбере от какво най-много се нуждаят децата.

 

Как Спасете децата използва парите на дарителите:

 

  • 5 лв. могат да осигурят чифт нови обувки за едно дете
  • 46 лв. могат да осигурят топли зимни дрехи за едно дете
  • 98 лв. могат да осигурят психологическа подкрепа за 10 деца в продължение на 3 месеца, за да им бъде помогнато да се справят с преживяното
  • 10 700 лв. могат да помогнат на 50 семейства, които са загубили всичко, да получат топли одеяла, дрехи, кухненски принадлежности и материали за изграждане на подслон

 

 

Британски Червен кръст (British Red Cross) – Турският Червен полумесец и Сирийският арабски Червен полумесец са мобилизирани на място и раздават стоки от първа необходимост като храна, вода, одеяла и изграждат временни подслони, за да подкрепят хилядите оцелели при ниските температури. Осигурява се и психосоциална подкрепа на хората, които са били травмирани от преживяното. Екипите на Турския Червен полумесец за реакция при бедствия досега са изградили 16 мобилни кухни и са предоставили 77 автомобила за хранене, 2006 палатки и 28 654 одеяла. Сирийският арабски Червен полумесец (SARC) е изпратил повече от 30 линейки в засегнатите райони и в момента раздава 4900 матрака и 9440 одеяла на хората, изправени пред бурното време и ниските нощни температури. Британският Червен кръст е благотворителна организация, член на DEC.


Ирландски Червен кръст (Irish Red Cross) – След множеството земетресения, които опустошиха Южна Турция и Северна Сирия, Ирландският Червен кръст мобилизира подкрепа за нашите партньори от Турския Червен полумесец и Сирийския арабски Червен полумесец. Заедно те доставиха одеяла, палатки, бутилки с вода и осигуряват топла храна на десетките хиляди хора, останали без подслон. На най-уязвимите общности се предоставя и първа психологическа помощ. Основните идентифицирани нужди включват издирване и спасяване, спешен подслон, хранителна помощ и предоставяне на медицинска помощ.

Как Ирландският Червен кръст използва парите на дарителите:

  • 100 лв. могат да помогнат за осигуряването на спешни медицински консумативи.
  • 150 лв. могат да помогнат за осигуряването на жизненоважни продукти за лична хигиена.
  • 300 лв. могат да помогнат за осигуряването на спешен подслон на засегнатите от земетресението семейства.

Петър Ангелов

Собственик и редактор на “ТРОТОАР МЕДИЯ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *