Най-добрите вина от Балканите бяха отличени на впечатляваща церемония в Трансилвания

За дванадесети пореден път, най-добрите вина от Балканите бяха отличени в престижния конкурс „Balkans International Wine Competition“ (BIWC). Тази година събитието се проведе в мистериозните земи на Трансилвания, а участвалите в конкурса бяха рекорден брой – над 1 200 вина и 300 винарни. На официална  церемония и гала вечеря в хотел „Metropolis“ в Бистрица, Румъния, престижното  международно жури обяви домакина на следващото издание на състезанието. За първи път състезанието ще бъде разделено между две страни – България и Турция! През юни 2024 година, L’Ambassade de Katarzyna, ще бъде основен домакин на 13-ото издание на BIWC.

 

Най-голямата награда в конкурса – Гранд трофея за „Най-добро вино на Балканите“, ще бъде връчена на винарната, спечелила най-голям брой медали в конкурса, заедно с трофеите във всяка категория, на престижна церемония, наречена “Балканските винени оскари” в първата вечер на фестивала в София – на 15 юни от 20:00 ч. във Винения град пред Националния дворец на културата.

 

Традиционно, журито отличава най-добрите участници от всяка държава в конкурса с наградата „Best of Show“. Ето победителите:

 

Best of Show Albania

Kabernelo Reserva 2019, Kantina Faba

 

Best of Show Bulgaria

Zornitza Family Estate 2020, Zornitza estate

 

Best of Show Croatia

Nedija, 2021, Caric winery

 

Best of Show Greece

Malvasia dessert wine 2011, Monemvasia winery

 

Best of Show Italy

Gianni Masciarelli Trebbiano d’Abruzzo DOC 2020, Masciarelli

 

Best of Show Hungary

Teleki Vilanyi Olaszrizling 2022, Scanyi winery

 

Best of Show Kosovo

Vranac Teranda 2015, Suhareka Verani winery

 

Best of Show Montenegro

Vranac Barrique 2018, 13 Jul. Plantaze winery

 

Best of Show Moldova

Individo Merlot & Cabernet Sauvignon 2020, Chateau Vertely

 

Best of Show North Macedonia

Dark Horse Organic 2020, Goce Popov/ Wine cellar Popovi

 

Best of Show Romania

Negru De Dragasani 2019, Avincis winery

 

Best of Show Serbia

Grasac 2020, Vincic winery

 

Best of Show Turkey

Iyiki Karasakiz white sparkling 2019, Suvla winery

 

Best of Show Ukraine

Odessos Merlot 2019, Odessos winery

 

Церемонията по връчване на наградите беше водена от г-жа Галина Нифору, директор на BIWC, и Игор Лукович, президент на BIWC. „Наистина съм впечатлена от топлотата и професионализма на домакините от Трансилвания. Тази година имахме не само рекорден брой проби, но беше представено и невероятно качество! Следя развитието на вината от региона и мога да кажа, че сме все по-близо до световните лидери!“, споделя г-жа Нифору.

 

Отличените вина от конкурса могат да бъдат опитани в специална златна шатра във Винения град пред Националния дворец на културата по време на фестивала. Освен богатата програма и изключително щедрият избор на вина от целия Балкански регион, гостите на фестивала ще бъдат първите, които ще научат името на победителя, който ще грабне Гранд трофея на дванадесетото издание на BIWC!

Петър Ангелов

Собственик и редактор на “ТРОТОАР МЕДИЯ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *