Бързо и комфортно – до морето за час

Въздушният транспорт оглавява класациите не само като най-безопасен, но и често като най-бърз и удобен. И макар когато става въпрос за пътуване със самолет, повечето пътуващи да си представят далечни и непознати дестинации, то все повече пътници избират транспорта по въздух, когато пътуват и до близки дестинации (особено когато пътните условия са във влошено състояние).

Пътуват ли българите от и до нашето Черноморие със самолет, каква е тенденцията при вътрешните полети и какви са цените, ни разказват от онлайн платформата за организиране на пътувания – eSky.bg.

Вътрешните полети винаги са представлявали интерес за българите, благодарение на комфорта, бързината, но и на сравнително изгодните самолетни билети. След направен анализ, от eSky.bg разказват, че тази година определено интересът е засилен и все повече българи избират въздушния транспорт, когато пътуват до и от нашето Черноморие. В някои от случаите става въпрос за чести бизнес пътувания, а в други – просто дълъг уикенд, при който всяка минута е от значение.

Колко ни струва пътуването с автомобил до морето и колко време отнема?

За разлика от миналата година, това лято бензинът се явява най-скъп, що се отнася до пътуването с личен автомобил. Така на средностатистическия българин ще се наложи да плати около 92,16 лв. в посока до Бургас и 115,20 лв. в посока до Варна, ако автомобилът му е на бензин, при среден разход от 9 л/100 км.

Пътят до Бургас е средно около 3 часа и половина с кола, но и тази година магистралата е в ремонти и има участъци, които затрудняват движението. Съответно в по-натоварените дни и часове, изминаването на пътя до Бургас може да отнеме и до 5-6 ч. От друга страна, пътят до Варна е минимум 5 ч, без да броим натоварения трафик дотам и ремонтите по все още незавършена магистрала.

Всички тези фактори вероятно са причината за все по-голямото търсене на вътрешни полети, обобщават от eSky.bg.

Полети до Варна

За поредна година българите се радват на маршрута София-Варна, по който един от нискотарифните превозвачи изпълнява полети всяка сряда и неделя. Това е чудесна възможност за пътуващите, тъй като цените на двупосочните самолетни билети са доста изгодни. През юли пътуването в двете посоки между София и Варна ни струва минимум 65 евро, а през месец август цената пада на 40 евро. Полетите се изпълняват до края на октомври, като цените за септември и октомври са по-изгодни – има оферти, започващи от 30 евро за двупосочен. И макар да е нужно допълнително заплащане за багаж, който не е включен в основната тарифа, тези оферти са чудесна възможност за тези, които пътуват често до Варна и обратно и не носят много багаж.

Полети до Бургас

Ситуацията с полетите по маршрута София-Бургас е малко по-различна. Линията се поддържа от националния ни превозвач – Bulgaria Air, като честотата на полетите е много по-наситена. Ако желаете да пътувате до Бургас със самолет, можете да го направите във всеки един ден от седмицата. Цените за полетите са малко по-високи, но пък включват кабинен багаж. Двупосочните самолетни билети до Бургас започват от 110 евро и цената им е без особена промяна през месеците юли и август.

И въпреки че различните видове транспорт си имат своите предимства и недостатъци, едно е сигурно – ако пътувате с по-малко багаж и искате да прекарате възможно най-малко време в пътуване, то въздушният транспорт е вашият най-добър приятел. От eSky.bg съветват да закупувате билетите си възможно най-рано, за да се възползвате от ниски цени.

Петър Ангелов

Собственик и редактор на “ТРОТОАР МЕДИЯ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *