Българските компании на прага на неизбежния преход към ESG

Тази седмица, на 5 декември се проведе първата, от поредица бизнес срещи, която пловдивската PR агенция RED Communication Agency организира в полза на бизнеса. Темата на събитието беше „Комуникационни стратегии за максимално ESG въздействие“ и събра представители на повече от 30 компании в региона.

Какво означава ESG и как да работи за бизнеса? Какви са свързаните с ESG регулации и как засягат компаниите? Каква е връзката между ESG и маркетинга? Как компаниите да комуникират правилно своята работа и постижения в полето на устойчивото развитие? Посетителите получиха отговорите на тези въпроси от една от най-опитните консултантски компании в България по въпросите за ESG – denkstatt. Боян Рашев, управляващ партньор в denkstatt, разясни на посетителите мащабите, в които ще се простират ESG политиките в следващите години. Той сподели, че в миналото търсенето на услуги по отношение ESG е било малко и основно от големи корпорации, които са искали да бъдат листнати на борсата или пък е използван като маркетингов подход за диференциране, но в рамките на няколко години ESG ще засяга не само големите играчи на пазара, но и малките и средни компании. Вече, „за да се нарече една организация или продукт „еко“, „устойчив“, „био“ и т.н. то зад тези определения трябва да присъстват съответстващите сертификати“, подчерта Невена Давидова, оперативен директор в denkstatt.

След като сме осъзнали важността и сериозността на темата и прилагаме ефективно ESG политики е изключително важно те да бъдат комуникирани по правилния начин с целевите аудитории – не само външните, но и вътрешните, така започна своята презентация Вероника Николова, PR експерт и управляващ партньор в RED Communication Agency. Тя отбеляза, че PR специалистите трябва да бъдат експерти не само в областта на комуникациите, но и в разбирането на сложните въпроси, свързани с ESG, за да могат да създават запомнящи се послания и да „преведат“ тази специфична информацията на публиките.

 „ESG историята на компанията трябва да бъде разказ, който не само информира, но и вдъхновява. Добре изграденият разказ създава връзка със заинтересованите страни и подчертава устойчивостта като част от корпоративната култура на компанията.“, допълни още Вероника Николова.

Петър Ангелов

Собственик и редактор на “ТРОТОАР МЕДИЯ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *