Гледаме българския сериал „Вина“ в HBO Max

Първи сезон на сериала „Вина“, продуциран от Българска Национална Телевизия (БНТ), е наличен в онлайн стрийминг платформата HBO Max. Това е първият български сериал, който влиза в съдържанието на стрийминг платформата, в която по традиция в последните години съвременни български филми имат самостоятелна секция.

Сюжетът на „Вина“ ни среща с герои, които бързо се превръщат в любими, и предизвикателствата в личния и професионалния им живот, които трудно се преглъщат, дори с много отлежало вино – като премълчаната от миналото истина, която капка по капка си проправя път в настоящето, като любовта и изневярата, от които никой не е пощаден.

Филип (Владимир Зомбори) пристига за кратко в България, упълномощен от майка си да продаде винарната на покойния й брат. Много скоро лозята, хората и своенравната еноложка на избата – Елина (Елена Телбис), го очароват и той променя семейните планове. Вместо да продава, Филип решава да възроди винарната, но активите ѝ са отчайващи – дългове, залежали бъчви и работници, които скоро ще останат на улицата. Само Елина може да го измъкне от кашата, но баща ѝ, председателят на общинския съвет Андрей Бончев (Михаил Билалов), има други намерения за избата. Непримирим с новите обстоятелства, Филип търси местни съмишленици, а оставането му за неопределено време в България изостря отношенията със съпругата му Марта (Кристина Верославова). Войната между Филип и Андрей Бончев се разраства, загрубява и застрашава не един живот. Оказва се, че връзката между семействата на Филип и Елина има корени, по-дълбоки и здрави дори от тези на лозите. Тайни и вина от миналото са напът да провалят всичко…

Зад един от най-успешните в момента български сериали „Вина“ са режисьорът Виктор Божинов, сценаристите Ваня Николова, Нели Димитрова и Екатерина Николова. В проекта, по идея на Симон Еди Шварц, участват Владимир Зомбори, Михаил Билалов, Елена Телбис, Кристина Верославова, Параскева Джукелова, Герасим Георгиев-Геро, Силвия Лулчева и Светлана Янчева. Продуцент е Българска Национална телевизия, изпълнителен продуцент е Надежда Цветкова и продуцентска компания „Брод Филм“. Режисьор по монтажа е Нина Алтъпърмакова. Музиката е дело на композитора Петър Дундаков. Оператори са Калоян Божилов и Георги Гвоздев, а Вили Гълъбова е консултант на сериала.

„Вина“ е първият от общо три хитови сериала, продуцирани от БНТ, за които Warner Bros. Discovery (WBD) и БНТ се договориха за права за стрийминг разпространение за България и бившите югославски републики. На 25 април ще бъдат добавени всички сезони на „Под прикритие“, а премиерата на „Порталът“ е предвидена за 2 май.

Всички епизоди на първи сезон на „Вина“ са налични в HBO Max.

Петър Ангелов

Собственик и редактор на “ТРОТОАР МЕДИЯ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *