На 21-ви май 2024 година Фондация „Майки за донорството“ навършва 10 години

Това е единствената организация у нас учредена от донори на репродуктивен материал с кауза  донорство на яйцеклетки и сперматозоиди.

Хиляди са семействата в нашата страна, които имат репродуктивни проблеми, а една трета от тях – около 70 000, за да имат дете, се нуждаят от донорска яйцеклетка или донорски сперматозоиди.

Донорството в България е законово уредено, анонимно и благородно. През тези 10 години фондацията участва в съдебни битки, нормативни промени и дебати, които доведоха до по-добро и успешно донорство на репродуктивен материал.

„Майки за донорството“ отбелязва 10-и рожден ден с над 5 000 български жени и мъже изявили желание за донорство. През този период са реализирани близо 4 000 процедури по донорство на яйцеклетки и сперматозоиди.

Повече от 1000 семейства са финансирани от благотворителната дейност на фондацията, в т.ч. със средства за ин витро процедури, медицински интервенции и манипулации, операции и медикаментозни лечения. Финансирането на ин витро процедури е публично и достъпно на сайта на организацията.

10 поредни години инициативата „Дни на донорството“ подарява през м. декември безплатни прегледи, ин витро процедури, тестове за репродуктивно здраве на стотици семейства с репродуктивни проблеми.

От 2015 година Столична община реализира единствената „Ин витро програма“ в подкрепа само на семейства, нуждаещи се от донор.

Отчитаме повече от 3 600 родени деца в България, чрез донорство на яйцеклетки и сперматозоиди от български донори.

Всяко родено дете е успех за всички ни, защото децата са бъдещето!

Чакането за български донор в страната ни е между 6 месеца и 1 година. Въпреки успехите ни, статистиката отчита драстично увеличение на вносни яйцеклетки от чужбина, което води до спад на донорите в страната ни.

За съжаление вносните яйцеклетки, макар да предлагат бърза възможност за ин витро процедура, не са толкова успешни. От това страдат единствено българските семейства с репродуктивни проблеми – както емоционално, така и финансово.

Ето какво показват данните от регистрите на Изпълнителна Агенция „Медицински надзор“, изискани по реда на ЗДОИ от фондация „Майки за донорството“:

 

Фондация „Майки за донорството“ продължава с дейността си да информира обществото за репродуктивното донорство. Стремежът на организацията е да се спазват всички утвърдени правила със закони, наредби и стандарти у нас.

Цел на организацията е да привлича повече донори, тук в България, които чрез благородния жест да помагат на българските семейства да имат деца.

Фондацията изказва своята благодарност към всички донори! Благодарност и към всички дарители на организацията, институции, медии, партньори и приятели.

Всяко родено дете е успех за всички нас, за България!

Петър Ангелов

Собственик и редактор на “ТРОТОАР МЕДИЯ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *