JLR В ПАРТНЬОРСТВО С FORTESCUE ЗА ПРОУЧВАНЕ НА EV БАТЕРИИ В ЛУКСОЗНИ АВТОМОБИЛИ

Модерните технологии увеличават експлоатационния срок, безопасността и общата производителност на батериите

 

  • JLR инвестира в стратегическо сътрудничество за използване на свръхмодерния софтуер за анализ на батерии на Fortescue – Elysia
  • Софтуерът е предназначен да увеличи жизнения цикъл, безопасността и общите показатели на батериите в портфолиото от луксозни електрически автомобили на JLR
  • Клиентите могат да очакват по-кратко време за зареждане на електрически автомобили и подобрена производителност
  • Първо по рода си сътрудничество в автомобилната индустрия за сериен автопарк с иновативния софтуер на Fortescue, дебютиращ в Range Rover Electric, който ще бъде лансиран по-късно тази година
  • Сътрудничеството подкрепя амбициите на JLR за електрификация и целта на компанията за постигане на нулеви нетни въглеродни емисии до 2039 г.

 

JLR подписаха многогодишно споразумение за използване на модерния софтуер на Fortescue за подобряване ефективността на батериите – Elysia, в своите електрически автомобили от следващо поколение. Софтуерът ще помогне за усъвършенстване на луксозните автомобили на JLR чрез увеличаване на живота, безопасността и производителността на батериите.

 

Стартирайки с новия Range Rover Electric, който ще бъде лансиран по-късно тази година, софтуерът Elysia на Fortescue ще следи всички бъдещи електрически автомобили JLR. Това ще спомогне за по-доброто изживяване на клиентите като собственици чрез по-бързо зареждане, подобрена надеждност и увеличен пробег.

 

Следенето на здравословното състояние на батерията през целия ѝ жизнен цикъл ще подпомогне устойчивостта чрез улесняване на прехода на батериите от електрически автомобили към приложения за повторната им употреба.

 

Иновативният софтуер на Fortescue използва базирани на физиката цифрови двойници и вероятностен изкуствен интелект за идентифициране и разрешаване на проблеми с батерията, помагайки на JLR да оптимизират производителността на батериите и безопасността за клиентите.

Това сътрудничество е част от стратегията Reimagine на JLR за електрифициране на всички техни марки до 2030 г. и постигане на нулеви нетни въглеродни емисии до 2039 г. Fortescue има свои собствени амбициозни цели за декарбонизация, включително елиминиране на емисиите от своите операции до 2030 г.

 

Томас Мюлер, изпълнителен директор, Продуктов инженеринг, JLR, каза:„Технологията на Fortescue ще предостави на JLR още по-голям достъп до анализа на данни, който е неразделна част от електрифицирането на цялото ни портфолио от автомобили до 2030 г. В процеса на преход на индустрията към електрификация такова сътрудничество е от първостепенно значение и подкрепя стремежа ни да подобрим допълнително безопасността, производителността и живота на нашите батерии.“

 

Марк Хътчинсън, главен изпълнителен директор на Fortescue, каза: „Това сътрудничество демонстрира най-доброто от свръхмодерните иновации и инженерни решения. Чрез революционния софтуер на Fortescue за проучване на батериите, JLR ще се възползва от ново ниво на достъп до данни за тях и новаторски начин за следене на своите продукти в реални условия, гарантирайки, че всеки продукт отговаря на изключително високите стандарти на марката. Уроците и иновациите, които научихме заедно от моторните спортове, сега се прилагат в управлението на батериите по нашите пътища, откривайки новаторско бъдеще на EV производителност за клиентите на JLR.“

 

Това стратегическо сътрудничество позволява на JLR да получи подробна ценна информация за състоянието на батерията, като предлага конкретни препоръки за подобряване на производителността чрез софтуерни актуализации.

 

Сътрудничества от този род са ключови за стратегията Reimagine на JLR. През декември 2023 г. JLR сключи партньорство с Tata Communications за свързване на 128 глобални сайта с усъвършенствани цифрови възможности, подкрепяйки визията на марката за модерен лукс и устойчивост.

 

КРАЙ

 

Бележки за редакторите 

За JLR

Стратегията Reimagine на JLR има за цел да предостави съсредоточена върху устойчивостта визия за модерен лукс, изразен чрез дизайна.

Трансформираме нашия бизнес, като се стремим към нулеви въглеродни емисии в цялата ни верига за доставки, продукти и операции до 2039 г. Създадохме план за намаляване на емисиите в нашите собствени операции и вериги на стойността до 2030 г. чрез одобрени, научно обосновани цели. Електрификацията е ключова за тази стратегия и преди края на десетилетието нашите колекции Range Rover, Discovery и Defender ще имат поне един изцяло електрически модел, докато Jaguar ще бъде изцяло електрически бранд.

В основата си ние сме британска компания с два обекта за проектиране и конструиране, три мощности за производство на автомобили, център за производство на двигатели и център за сглобяване на батерии в Обединеното кралство. Имаме и заводи за автомобили в Китай, Бразилия, Индия, Австрия и Словакия, както и седем технологични центъра по целия свят.  

Jaguar Land Rover е изцяло притежавано дъщерно дружество на Tata Motors Limited, част от Tata Sons.

 

За Fortescue

Fortescue се стреми да се превърне във водеща компания за интегрирани зелени технологии, енергия и метали. Тя разработва и придобива технологиите и енергията, които са необходими, за да декарбонизира не само собствените си австралийски операции до 2030 г., но и да помогне на други да направят същото, работейки за ускоряване на търговската декарбонизация бързо, рентабилно и в световен мащаб.

Софтуерът на Fortescue за проучване на батерията – Elysia, използва най-доброто в класа прогнозиране на живота, за да предостави ключова информация на секторите автомобилостроене, тежка промишленост, електрическа мобилност и съхранение на енергия. Технологията ще предостави на всички производители на автомобили не само безпрецедентен достъп до ценна информация за батериите, но и възможност за проактивно оптимизиране и подобряване на производителността през целия жизнен цикъл на батерията.

Петър Ангелов

Собственик и редактор на “ТРОТОАР МЕДИЯ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *