„4-ти август – олимпийска одисея“ – представяме ви героите на филма

Плеяда от спортни легенди разказват невероятните истории, които превърнаха датата четвърти август в олимпийска легенда в 60-минутния документален филм „4-ти август – олимпийска одисея“, продуциран от вътрешен екип на Warner Bros. Discovery. 

Вижте кои са те:

Стюарт Ранкин и Юлия Келнер-Лонг
Разказват историята на 4 август 1936 г. – Джеси Оуенс срещу Луц Лонг в скока на дължина в Берлин. Стюарт и Юлия са внуци на Джеси Оуенс и Луц Лонг. Двамата никога не са се появявали пред камера преди това заедно. Стюарт живее в Сиатъл, а Юлия – в Мюнхен.


Елън ван Ланген
Разказва историята на 4 август 1948 г. (Фани Бланкерс-Коен). Елън е директор на игрите „Фани Бланкерс-Коен“ в Холандия (лекоатлетическа среща, призната от ИААФ) и носителка на златен олимпийски медал от Барселона през 1992 г. Тя е била близка приятелка на Фани, преди тя да почине през 2004 г.

Крис Стодарт
Състезател в инвалидна количка на Параолимпийските игри, започнали на 4 август 1976 г. – първите телевизионни Параолимпийски игри. През 2020 г. параолимпийските игри достигат телевизионна аудитория от над 4 милиарда души.

Лорд Себастиан Коу
Разказва историята на 4 август 1984 г. (Карл Люис – звездата на игрите в Лос Анджелис). Златен медал на Игрите в Лос Анджелис през 1984 г., Коу също така ни припомня за 4 август 2012 г., известен още като „Супер събота“ (в качеството си на председател на Организационния комитет на Игрите в Лондон).

Мари-Жозе Перек
Разказва историята на 4 август 1996 г. – церемонията по закриването на стогодишните Олимпийски игри в Атланта, където тя печели две златни отличия, също като Майкъл Джонсън. Мари-Жозе хвърля и поглед напред към значението на Олимпийските игри през 2024 г. в родната ѝ страна. Тиери Анри е любимият ѝ спортист.

Лейди Джесика Енис-Хил
разказва историята на 4 август 2012 г., известен още като „супер събота“. Носителка на златен медал в седмобоя от игрите през 2012 г. Първият от трите златни медала тази вечер за отбора на Великобритания, спечелени в рамките на 44 минути, другите са на Грег Ръдърфорд и Мо Фара.

Скай Браун
разказва историята на 4 август 2020 г. (проведен през 2021 г. заради пандемията COVID-19) в Токио, където тя стана най-младият олимпийски медалист в историята на отбора на Великобритания, когато взе бронз в скейтборда.

Европейската премиерата на филма е на 3 юли, сряда, в Max и от 20:30 ч. по Eurosport. Във филма е използаван богат архивен материал, който разкрива на зрителите защо този ден е толкова значим за олимпийската история. 

Петър Ангелов

Собственик и редактор на “ТРОТОАР МЕДИЯ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *