Най-значимите социално отговорни организации и личности бяха отличени в деветото издание на „ЗЛАТНО СЪРЦЕ”

tbi bank станаха Посланик на мира

Kaufland България с три приза за социална ангажираност

Най-значимите социално отговорни кампании, проекти и личности получиха официално признание в деветото издание на Годишните награди за благотворителност и корпоративна социална отговорност „Златно сърце” на списаниеи клуб Business Lady. Церемонията се състоя вчера, 20 юни 2023 г. в хотел Маринела.  
 
В залата бяха изложени за разглеждане и продажба шест картини на двама художника от Центъра за временно настаняване в Димитровград – Алдин Раданов и Тошко Иванов. Освен кауза на една от отличените организации в тазгодишното издание на Златно сърце – компанията за хотелска козметика и текстил ЛАРЕН, Бизнес лейди също я подкрепи, като даде платформа за тяхната продажба. Цялата сума от продажбата на картините ще бъде дарена на Центъра за временно настанване в Димитровград.
 
Тази година оганизаторите бяха подбрали три основни панела: ПАНЕЛ ПРИНОС И ПОСТИЖЕНИЯ, ПАНЕЛ КУЛТУРА, ОБРАЗОВАНИЕ И ЗДРАВЕ и ПАНЕЛ РАЗВИТИЕ, ГРИЖА И УСТОЙЧИВОСТ. Селекцията не беше никак лесна, защото трябваше да бъдат избрани най-значимите 15 проекта за изминалата година. 
 
Всички категории са значими, но първата носеше в себе си особена сила – ПОСЛАНИК НА МИРА. Тя беше присъдена на tbi bank, а отличието получи Денис Бродски, Старши вицепрезидент "Хора и култура", който е от Украйна. Той сподели в емоционално изказване от сцената през какво той и неговите блзики са преминали през последната година и изключителния принос и подкрепа на колегите му от tbi bank. 
 

Kaufland България получи най-много отличия за добротворческата си дейност през изминалата година. Те спечелиха първо място в категория ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА, с проекта Kaufland на Антарктида, подкрепяйки родните учени, търсещи на Ледения континент устойчиви решения за климата. Призът „Златно сърце” в категория МАРКЕТИНГ С КАУЗА също беше присъден на търговската верига, за проекта им Гората на Kaufland, дарявайки 20 000 дъбови фиданки на Столична община в подкрепа на „Новата гора на София 2“. Компанията спечели отличие и в категория ИНОВАЦИИ И УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ, за своя първи „зелен“ хипермаркет в кв. „Горубляне” – от първата копка той е изграден по последни екологични стандарти, а за откриването му са вложени 35 милиона лева.

 
Победител в категория ИНОВАТИВЕН КСО ПРОЕКТ стана Пощенска банка, с платформата им „Вселена от възможности”, чиято цел е да обедини атрактивни идеи на граждани и организации с нестопанска цел, които са свързани със социално предприемачество в три ключови области - образование, дигитални иновации и опазване на околната среда. ЛИДЕР НА ПРОМЯНАТА стана Нова Броудкастинг Груп, с техния проект ПРОМЯНАТА, чиято цел е да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива и подпомага мотивирани социални предприемачи да реализират по устойчив начин идеите си, съвместно фондация Reach for Change България от 2014 г. насам. Категория РОДОЛЮБИЕ е жизненоважна за отстояване ценностите на всяко едно общество. Победител за поредна година стана Фондация „Нашият Дом е България“, за неуморните усилия на арх. Пламен Пламенов Мирянов-младши и целия екип в посока разпространяване на християнските ценности и опазване на българските добродетели. 
 
 
 
Призът УЧИЛИЩЕ С МИСИЯ отиде при ЧОУ „Цар Симеон Велики”. Наградата получиха д-р Милен Врабевски и д-р Росица Врабевска, основатели и собственици на Образователен комплекс „Цар Симеон Велики”, за своя дългогодишна и устойчива социална ангажираност, сред които безплатно обучение на деца в неравностойно положение, подкрепа на домове за възрастни хора, приюти за кучета, засаждане на дръвчета и много други. Победител в категория МЕДИИТЕ И БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТТА стана bTV, с кампанията си „Да изчистим България заедно”. 
Особено голяма беше конкуренцията за категория НПО в действие, а наградата отиде напълно заслужено при Фондация „Подай ръка”. Сърцатият екип на фондацията не просто закупи, но и удвои стойността на една от картините на художници, останали без дом, които се продаваха благотворително по време на церемонията. Призът ЗДРАВЕН БЛАГОДЕТЕЛ грабна Code Health TV - единствената здравна телевизия в България, с фокус върху превенцията и здравето на хората. Национална кампания „Зелено четене" е победителят в категория КУЛТУРА. Инициативата има за цел да популяризира четенето на обществени места, както и на съвременна българска литература. 
 
ЛИЧНОСТ ВДЪХНОВИТЕЛ и носител на отличието „Златно Сърце” стана нотариус Богдана Бъчварова, която през годините е помагала на десетки хора в нужда, както със собствени средства, така и с професионални безплатни консултации и безвъзмедна дейност. Компанията за хотелска козметика и текстил ЛАРЕН подкрепя каузи, свързани с хора в неравностойно положение, попаднали в приюти или домове за временно настаняване. За тази своя дейност, те грабнаха първо място, в категория ПОДКРЕПА НА ХОРА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ.
 
„Тази година бяхме особено впечатлени от значимите социални инициативи, които бизнесът и НПО-тата развиват и подкрепят. Вече всички се убедихме, че корпоративната социална отговорност е неразделна част от организационната култура и е не само повод за гордост на служителите, но ясно отличава успешните бизнеси” - сподели Даниел Димитров, изпълнителен директор и издател на Business Lady. 

Водещ на церемонията беше актьорът Явор Ралинов, а за доброто настроение на гостите се погрижиха 8-годишната Леа Стефанова от HighLight Singing Academy, както и прекрасните деца от частна гимназия АКАТАМУС – първата професионална гимназия по сценични изкуства.

 

Наградите „Златно сърце” целят публичност на усилията на компании, НПО, институции и физически лица, подкрепили различни каузи със социален и обществено значим характер, като по този начин се даде пример и бъдат насърчени все повече компании и личности да се включат в подобни инициативи. Този проект на списание Business Lady е още едно продължение на основната цел на изданието – да дава гласност на различни професионални успехи, качества и постижения, споделяйки добрите практики и изпитани управленски модели както на организацията, така и на нейните комуникации и обществена отговорност.

Петър Ангелов

Собственик и редактор на “ТРОТОАР МЕДИЯ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *