„Щастлив човек“ – оригинален чешки HBO документален филм

Документалният филм копродукция на HBO Max и Azyl Production „Щастлив човек“ представя интимната история на транссексуален мъж и неговото семейство. Подтиква зрителите да се замислят за универсалните екзистенциални връзки. Филмът изследва концепцията за пълноценно съществуване. Какво означава да водиш щастлив живот и какво сме готови да рискуваме, за да го постигнем?

Премиерата в стрийминг платформата е на 22 септември.

„Щастлив човек“ е интимен документален профил, сниман в Чехия и Швеция. Филмът имаше своята премиера на Hot Docs Festival, 2023. Лентата е продуцирана с финансовата подкрепа на AVF Slovak Audiovisual Fund, a идейния проект е развит със съдействието на Doc Incubator. Режисьор е Соня Лутерова.

Някои възприемат Р. като щастлива жена. Ражда се и израства в Чехия. Омъжва се за словашкия психиатър Иван. Младата двойка се установява в Швеция, има две деца и по-всичко личи, че животът на Р. ще следва една повече или по-малко предсказуема траектория. Р. е щастлива, но усеща вътрешна празнота. За да разнообрази всекидневието си, Р. започва да пише фантастика. Така се ражда мъжкото алтер его – Марвин, който пише романи за LGBTQIA+ общността. Когато осъзнава, че празнотата, която усеща, може да бъде запълнена, само като следва пътя, който подсказва сърцето му, Р. решава да смени пола си и да се превърне наистина в Марвин. За да намери истинското щастие, Марвин трябва изгори мостовете зад гърба си и да започне начисто, но същевременно да не нарани съпруга и децата си.

Понякога животът се развива по различен начин, отколкото сме очаквали, и ни предизвиква да преосмислим какво е „нормално“ и стойностно. „Щастлив човек“ е документален филм за едно семейство, което се променя. Тази история започва с Марвин – родител, графичен дизайнер и писател любител – който си спомня за близкото си минало като транссексуален мъж. Той се е възприемал като средностатистически чех от средната класа, живеещ в шведския Гьотеборг. в къща в предградията, със словашки съпруг и две деца. Животът ѝ би трябвало да е почти предвидим. Хобито на Марвин да пише художествена литература обаче го отвежда в областта на еротичния мъжки гей романс и му предлага известна яснота. В същото време започва и личното му търсене. За да бъде верен на себе си, той усеща необходимостта да се превърне в себе си, в Марвин, в мъж. „Потискащото усещане, че съм в грешната опаковка, е толкова силно и болезнено, че не мога да го понасям. Мисля, че бих могъл да го преживея, но бих намразил този вид живот. Наистина бих го намразил, бих оцелял заради децата, ако се наложи. Но бих го намразил.„, споделя  Марвин. Решението на Марвин да премине в друг живот може да застраши семейството му такова, каквото го познава. Съпругът му Иван, който внезапно е станал част от „семейството на дъгата“, проявява голямо разбиране, но той трябва да намери своето място във веригата от събития: като партньор, баща и хетеросексуален мъж с цисджендър* ориентация, като същевременно поддържа семейството им на повърхността.

Не знам какво ще се случи. Нямам план. Просто вярвам, че ако някоя ситуация започне да ни създава проблеми, ще можем да говорим за нея и по някакъв начин да се справим с нея чрез компромис.“ , споделя Иван.

И все пак всичко изглежда обикновено, дори при тези нетрадиционни обстоятелства. Докато проследяваме взаимодействието между Марвин и Иван, филмът хвърля светлина върху същността на брака и партньорството във връзка със сексуалността и родителството. Марвин и Иван живеят в Швеция от повече от десет години. Днес те вярват, че шведското общество ще бъде отворено към пътя на Марвин, но промяната на пола е дълъг и сложен правен и медицински процес. Той може да отнеме няколко години и той трябва да докаже на властите, че намеренията му са достатъчно сериозни.

Борбите, с които транссексуалните хора се сблъскват в обществото, оформят живота на главните герои в „Щастлив човек“. Но медицинската част от пътуването на Марвин служи само като фон за основната сюжетна линия. По време на своя преход Марвин променя външния си вид, отношението си, връзките и партньорството си. В този смисъл всичко около него, неговият свят, се променя заедно с него, бавно, но сигурно. Съпругът на Марвин – Иван, е също толкова важен, тъй като наблюдаваме неговото отношение и се опитваме да разберем позицията му. В крайна сметка това е историята на едно конкретно семейство и поглед към техния малък свят.

Промените в семейната динамика са деликатни, но абсолютни. Проследяваме Марвин и Иван в ежедневните ситуации: грижите за децата им, работното им ежедневие, свободното време и общуването с приятели, като потапяме публиката в техните гледни точки и чувства.

Създателите на филма събират филмовия материал в продължение на три години – от пролетта на 2019 г. до пролетта на 2022 г. Времето е уловено и чрез селфи клипове, които Марвин заснема спонтанно по различни поводи. Те му позволяват да сподели своята гледна точка по свой собствен начин, когато чувства нужда да го направи (например след операцията на горната част на тялото си). Включени са и лични снимки от семейния архив.

За да може зрителя да придобие по-дълбоко разбиране за възприятието на Марвин, във филма са вклюючени и откъси от неговите книги под формата на разкази в трето лице. Понякога те обясняват или допълват онова, което е скрито. В света на своето въображение Марвин може да действа свободно и без никакви ограничения. Музиката на филма е композирана така, че да добави специфично измерение към разказа.

Продуценти са Марос Хеко, Питър Веверка за Azyl Production. Съпродуценти са Филип Чермак за Company F и Ханка Кастелицова, Тереза ​​Кейлова и Тереза ​​Полахова от страна на HBO MAX. Оператор е Норберт Худек. Звукорежисьор на продукцията в Михал Стасак. 

За Соня Лутерова: Соня е режисьор на документални филми, антрополог и писател. Тя има докторска степен по социална антропология и работи като визуален антрополог в Института по етнология и социална антропология към Словашката академия на науките. Тя е автор на редица научни статии, написала е книга за деца и прави режисьорския си дебют със среднометражния документален филм FLOODED през 2017 г.

*Цисджендър (от английски: cisgender; понякога само цис) е понятие, означаващо хората, чието чувство за собствения им пол съответства на биологичния пол

Петър Ангелов

Собственик и редактор на “ТРОТОАР МЕДИЯ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *