Румънски филм на HBO закрива Sofia DocuMental. Стрийминг премиерата на „Моят съпруг мюсюлманин“ е след месец

Стрийминг премиерата в HBO Max е насрочена за 27 октомври.

Оригиналният документален филм копродукция между HBO и румънското студио TWO DOC  „Моят съпруг мюсюлманин“ е закриващото заглавие в актуалното издание на Sofia DocuMental. Филмът ще има своята стрийминг премиера в HBO Max на 27 октомври у нас и на всички европейски пазари на Warner Bros. Discovery.

Създателите на филма и негови протагонисти Даниел и Александра-Лиз Барнути са в София за премиерната му прожекция на голям екран у нас на 24 септември от 19:00 часа под купола на Ларгото на площад Независимост. Събитието е подкрепено от Румънския културен център и Посолството на Румъния в България.

След международните си премиери на Transilvania International Film Festival (TIFF) и Sarajevo Film Festival, документалният филм на HBO и TWO DOCS има логична поява на утвърдения фестивал за документално кино у нас Sofia DocuMental. Заглавието е избрано от куратора в секцията „Лични революции“ и ще бъде прожекцията в закриващата церемониална вечер на фестивала тази неделя.

Даниел и Лиз Барнути са млада семейна двойка кинотворци, които заснемат собственото си пътуване един към друг, преодолявайки лични и обществени предразсъдъци. Продуцент от страна на HBO е Ханка Кастелицова, Вице президент документални продукции за HBO Max, която забелязва проекта им в развитие и вижда потенциал той да стане оригинална продукция на компанията. Това се случва по време на срещи на творци със специалисти от бизнеса, в рамките на DOCU Rough Cut Boutique на Мартичка Божилова, която е и артистичен директор на Sofia DоcuMental, и е още една причина за селектирането на филма за фестивала, провеждан у нас.

Започнахме да развиваме заснетия си материал като проект в рамките на DOCU Rough Cut Boutique през 2018 година, като една от фазите на програмата се случва в София.“ – споделя Даниел Барнути – „Усещаме българите близки не само, защото сме съседи, но и защото смятаме, че имаме много общо като начин на мислене. Мартичка Божилова и Неда Миланова от с програмата Балкански документален център бяха много добра подкрепа в процеса на равитие на проекта. Именно в участието ни там се запознахме с Ханка Кастелицова от HBO, която наричаме ‘майка на проекта ни’ и така стартира нашето партьорство с HBO, чиято кулминация ще бъде стрийминг премиерата в HBO Max на 27 октомври. Неописуемо е усещането, че историята, която разказваме и посланията ни ще достигнат до хора от много Европейски държави„, допълва той.

За Лиз Барнути това е първо посещение в София. „Изключително съм развълнувана да споделим филма си с българска публика. Любопитна съм да разбера как ще го възприемат хората. През личната си история докосваме различни слоеве от живота и емоционалността на хората на Балканите – смятаме, че сторията ни е универсална и очакваме да чуем обратната връзка.“ – коментира тя.

София ни харесва изключително много – лично аз бях изненадан да видя, че сте толкова красив и толерантен микс от култури, виждайки джамии до църкви и синагоги. Едно от посланията на нашия филм е ученето на умението да живеем заедно с различията си и нямаме търпение да разберем каква ще е реакцията на публиката и на голям екран, и в стрийминг платформата HBO Max. За нас е чест съвместният ни филм да бъде излъчен на закриващата церемония на фестивала.“ – допълва я Дан Барнути.

За филма: Даниел и Лиз заснемат своето житейско пътешествие, бидейки режисьори и протагонисти в собствената си история – Даниел, млад мъж, приел исляма през 20-те си години, се жени за Лиз, свободолюбива млада жена от Клуж-Напока, родния му град в Румъния. Очакванията им са безгранични. Даниел се надява Лиз да приеме, това, че той изповядва различна от нея религия, а Лиз вярва, че Даниел ще я защитава и подкрепя независимо от всичко. Скоро след сключването на брака увереността им е разрушена от антагонистичните им убеждения. Хванати в капана на един объркан свят, Даниел и Лиз трябва да се борят един за друг и за връзката си, дори това да означава да изоставят старото си аз или да отдалечат някои хора от живота си. Филмът надхвърля темата за религиозната принадлежност и се потапя в неизбежните предизвикателства, през които преминава всяка една двойка в опита си да се утвърди като такава с общ житейски път, но и да запази индивиадуалността на всеки с уважание към изборите другия.

“Моят съпруг мюсюлманин” е оригинален документален филм на HBO Max. Той е продуциран през 2023 г. от Two Doc, HBO Max и Avanpost, с Даниел и Александра – Лиз Барнути като ко-продуценти. Заснет е в Румъния, Саудитска Арабия, Йордания и Катар.


Филмът „Моят съпруг мюсюлманин“ ще бъде наличен в стрийминг платформата HBO Max на 27 октомври в държавите, в които платформата е достъпна – централна Европа, Испания, Португалия, Скандинавските държави, както и през партньори на HBO в Литва, Латвия и Естония. Ще бъде наличен през разпространители в страни от Близкия Изток.

Петър Ангелов

Собственик и редактор на “ТРОТОАР МЕДИЯ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *