Фондация „За Нашите Деца” и The Human Safety Net България откриха Консултативен хъб за ранно детско развитие в Община Марица

Пловдив – На 29 ноември 2023 г. фондация „За Нашите Деца“ и The Human Safety Net България официално откриха първия Консултативен хъб за ранно детско развитие в Община Марица, с. Войводиново. В събитието взеха участие представители на местната власт, бизнеса, деца, родители и хора от общността.

 

„Достъпът до тези услуги е критично важен, за да се превентира изоставане в различните области на едно дете. Благодарим на нашите партньори, без които това място не би изглеждало по този начин. Пожелаваме си тази стая да бъде защитено пространство за много щастливи деца и техните семейства, където да намират подкрепа в лицето на нужните специалистите, а Община Марица да продължи да гради този добър опит и да развива услугите за деца.“ каза Стела Александрова, мениджър „Социални и интегрирани услуги“ към фондацията.

 

Консултативният хъб е общностно място, което си поставя за цел да насърчи цялостната подкрепа на децата в ранна възраст, обединявайки най-значимите за ранното детско развитие системи – семейството, здравната, образователната и социалната.

 

Пространството в Община Марица ще предостави безплатен достъп на деца от 0 до 6 години и техните семейства до интегрирани социални услуги, както и до специалисти като логопед, психолог, рехабилитатор и социален работник. Консултативният хъб ще осигури възможност и за консултации със здравни специалисти, които не са налични в селищната мрежа на общината. 

 

Дейността на хъба ще бъде в посока на работа с деца, в рамките на която ще се извършват обследвания от специалисти на областите на развитие, ще се организират игрови сесии за постигане на напредък в развитието, децата ще получават специализирана подкрепа и консултации със здравни специалисти. Междувременно специалистите на фондацията ще работят пряко и със семействата, както по линия на консултиране, така и с провеждане на обучения за ранно детско развитие, информационни сесии за значението на ранния период от живота за бъдещето на детето и за възможността да осигурят най-добър старт чрез позитивно, отговорно и компетентно родителство. В допълнение ще се реализира работа със специалисти от здравната, образователната и социалната система, с която ще се улесни процеса на мултидисциплинарни оценки, ще се провеждат обучения за работа с деца с трудности в развитието.  

 

 

Консултативният хъб е създаден в резултат на подкрепата на доброволци, част от Глобалното предизвикателство на The Human Safety Net България и е първият от общо 9, които ще бъдат изградени в областите София и Пловдив. Дейностите в Хъба са част от проекта на фондация „За Нашите Деца“ за разгръщане на холистичния модел за ранно детско развитие в 11 общини – София, Пловдив, Марица, Родопи, Асеновград, Куклен, Перущица, Раковски, Стамболийски, Елин Пелин и Костинброд.  

 

 

 

 

Петър Ангелов

Собственик и редактор на “ТРОТОАР МЕДИЯ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *