Мистериозната жена от снимката с Пеньо Пенев

Десетилетия наред една снимка с Пеньо Пенев оставаше загадка. На фотографията поетът е със свои приятели и мистериозна дама, която досега не беше идентифицирана. Нейното име е Тодорка Ахтарова. Така експертите, които дълго се питаха коя е тя, получиха своя отговор.
Красивата млада жена произхожда от невероятна фамилия на артистични мечтатели. По професия е била актриса. Започва своята кариера като манекенка, но после заменя модния подиум с театралната сцена. Играе в Народния театър (в постановките ,,Битка по пътя” на режисьора проф. Стефан Сърчаджиев, с премиера на 05.05.1961 г.; „Трета патетична” – режисьор проф.Кръстьо Мирски, чиято премиера е на 04.10.1961 г.). Това обяснява познанството й със знаменитости като Стефан Данаилов и Григор Вачков – разказва нейната внучка Теодора Андреева (Андреа).
,,Баба беше много емоционална и чувствителна, каквито са всички творци, хората отдадени на изкуството” – допълва певицата още щрихи към образа на Тодорка Ахтарова.
Няма данни за трайни контакти между актрисата и Пеньо Пенева, нито е известно да й е посвещавал стихове, въпреки че е автор на прекрасна любовна лирика. Най-вероятно снимката е резултат от случайна среща, което потвърждава небезизвестния факт, че той е бил в тесни връзки с артистичния свят.
За самата фотография се знае малко, като се е предполагало, че е направена през 1949г. в Димитровград, когато поетът пристига със своите големи мечти да гради и пише за строителите на новия живот. Оказа се, че е правена в София през 1956-а, три години преди неговата смърт.
За първи път широка публичност на снимката дава изложбата ,,Бетон и нежност“, дело на дългогодишния уредник на Дом-музей „Пеньо Пенев“ Живка Шишкова и изработена от дизайнера Мая Налбантова. Експозицията е открита през 2010-ав Димитровград по повод 80-годишнината от рождението на поета. Новаторска е за времето си, защото поставя началото на експонирането в открити градски части и разкрива материали, които липсват в урбанизираното пространство. Именно затова е толкова интересна и заинтригуваща.
Теодора Андонова –уредник на Дом-музей „Пеньо Пенев”

Петър Ангелов

Собственик и редактор на “ТРОТОАР МЕДИЯ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *