Форум „Пампорово – сърцето на Бранд Родопи. Културно-историческият туризъм като фактор за развитието на региона.“

Конгресен център Пампорово, хотел Перелик 5*

 

Как бисерите на Свещената планина да бъдат съчетани в маршрути за културно-исторически туризъм, които да изпълнят със съдържание първия по рода си регионален бранд у нас – Бранд Родопи, ще обсъжда международният форум „Пампорово – сърцето на Бранд Родопи. Културно-историческият туризъм като фактор за развитието на региона“. Той се организира от „Стандарт“ и националната кампания „Чудесата на България“, която медията ни провежда вече 13 години, Националният борд по туризъм, Фондация „Кредо Бонум“ и Общество „Културно наследство“ – българският представител на най-голямата и най-престижната европейска организация за опазване на културно-историческото наследство в Европа „Европа Ностра“.

Представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, на научните среди, бизнеса, неправителствените организации и медиите ще продължат голямата дискусия за създаването на регионални туристически брандове, които да превърнат страната ни в топ европейска дестинация за целогодишен туризъм и да спомогнат за развитието на регионите и заличаването на неравенствата между тях. Дебатът стартира миналата година в столицата на Родопите Кърджали, където „Стандарт“ представи първата по рода си книга у нас „Чудесата на Родопите. 50 легенди“. В нея по най-увлекателен начин се предават малко познатата писана и неписана история на Свещената планина. В края на миналата година „Стандарт“ организира и международния форум „Бранд България – докосни Чудесата“, който положи основите на ребрандирането на страната ни като туристическа дестинация. В резултат на кампанията „Бранд България“ Министерство на туризма създаде работна група от представители на министерствата на туризма, културата, земеделието и регионалното развитие. Форумът в Пампорово продължава и надгражда работата по Бранд България, като ще внесе новите предложения в Министерството на туризма, правителството и ресорната комисия в парламента.

Специално за конференцията в Пампорово от Гърция пристига Амелия Зепу, експерт в културно-историческия хъб на „Европа Ностра“ в Атина, който отговаря за Балканите. Зепу ще представи проектите на хъба и възможностите за участие на България в тях.

Зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева ще изложи стратегията на ведомството за развитие на културно-историческия туризъм. А Цветелина Бориславова, собственик на най-влиятелната фондация за опазване на културно-историческото наследство „Кредо Бонум“, ще представи визията си за туризъм 4 сезона основан на обектите и артефактите от древното ни минало.

В дискусията ще се включат народни представители от всички парламентарни групи, както и кметовете от областите Смолян и Пазарджик.

По време на форума ще бъде представена неправителствената организация Общество „Културно наследство“ – официалният представител на „Европа Ностра“ за България. През май „Стандарт“ знаково влезе в семейството на „Европа Ностра“.

Издателят и главен редактор на „Стандарт“ Славка Бозукова е председател на българския филиал на „Европа Ностра“ – Общество „Културно наследство“. Той бе официално представен на Съвета на „Европа Ностра“, който заседава в Белград на 18 май 2023 г. Там медия „Стандарт“, която от 13 години провежда най-голямата кампания за опазване и развитие на културно-историческото наследство в страната ни „Чудесата на България, и Общество „Културно наследство“ бяха изключително топло посрещнати от изпълнителния президент на организацията Херман Парцингер и генералния секретар Снешка Михайлович, дългогодишен партньор на „Стандарт“ в кампанията „Чудесата на България“.

Европейският път на „Стандарт“ започна през 2018 г., когато „Европа Ностра“ присъди на медията ни голямата награда за популяризиране на културното наследство. „Стандарт“ е официален член на „Европа Ностра“ от миналата година.

Учредители на Общество „Културно наследство“ са още Фондация „Кредо Бонум“, Националният борд по туризъм, УНСС, Фондация „Грижа за културното наследство“ и Българската библиотечно-информационна асоциация.

 

Копирано от standartnews.com

Петър Ангелов

Собственик и редактор на “ТРОТОАР МЕДИЯ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *