„Ветроходство: Зад кулисите на Оушън рейс“ – документална поредица по Eurosport

Най-трудната надпревара в света за спечелване и най-лесната за загуба – новият документален филм на Warner Bros. Discovery в три части „Ветроходство: Зад кулисите на Оушън рейс“,  проследява екипажите на лодките IMOCA в най-тежкото изпитание в отборния спорт по време на 50-тата годишнина на състезанието. Трите едночасови епизода ще имат премиера у нас в три поредни вечери от 3-ти до 5-ти ноември по Eurosport от 22:00 часа.

Най-тежкото предизвикателство в отборния спорт ще бъде документирано както никога досега в новия ексклузивен документален филм на Warner Bros. Discovery (WBD) – „Ветроходство: Зад кулисите на Оушън рейс“. От 38 последователни дни, прекарани в прекосяване на най-отдалеченото място в света по време на рекордния етап в Южния ледовит океан, до счупени мачти и застой в морето с повредена лодка – животът на най-великите ветроходци и най-смелите атлети в света ще бъде разкрит както никога досега. Премиерата е на 3 ноември по Eurosport, а поредицата от три части описва пътешествията на ветроходците и отборите IMOCA, които се борят със стихиите и помежду си в най-красивото околосветско пътешествие по време на 50-годишното издание на The Ocean Race през 2023 г.

WBD получи билет за достъп до всички зони на седемте етапа на 32 000 морски мили, които обхващат девет емблематични града в рамките на изтощително шестмесечно изпитание за издръжливост. Камерите на WBD, вградени в лодките на състезаващите се екипажи, уловяват техните уникални гледни точки за живота в морето, като същевременно проследяват личния живот на моряците у дома, включително на главните герои:

– Чарли Енрайт – скипър на 11th Hour Racing Team

– Ани Лъш – член на екипажа на GUYOT environnement

– Team Europe – Пол Мейлхат – скипър на Biotherm

– Розалин Кайпер – ко-скипър на Team Malizia

Скот Йънг, главен вицепрезидент по съдържанието и продукцията в Warner Bros. Discovery Sports Europe, споделя: „Тази година WBD за първи път пое ролята на водещ телевизионен оператор, създател на съдържание и партньор в разпространението на новини на върховото събитие във ветроходството за издръжливост, което ни даде безпрецедентен достъп до екипажите и състезателите. Нашата цел, освен прякото предаване, беше да дадем достъп до човешката история в рамките на състезанието. Пренесохме феновете на пътешествие, за да се срещнат с хората, които изпитват страст към своя спорт, съчетана с тяхната отдаденост. На нашите камери беше разрешен достъп на борда и на брега до места, до които обикновено не се допускат такива. Така успяхме да разкажем историите на състезаващите се спортисти, за да може зрителя да има по-автентично преживяване за това, с което се сблъскват екипажите по време на неповторимото си шестмесечно предизвикателство. Горди сме, че имаме дългосрочно партньорство с The Ocean Race, което ни дава възможност да издигнем още повече нивото на разказване на истории от този невероятен спорт, като помогнем на ветроходството да достигне до нова аудитория между олимпийските цикли. Като инвестираме в безкомпромисно високо ниво на продукция и извеждаме талантите му на централна сцена, сме уверени, че можем да продължим да подкрепяме развитието на спорта извън традиционната ветроходна аудитория.“

Роузи Куйпер, ко-скиптър на екипа на Мализия: „Много съм развълнувана от документалния филм. Беше много специално да участвам в него и споделих чувствата и мислите си с продуцентите, както бих го направила със семейството си, и това беше специално. Развълнувана съм да го видя, тъй като нямах никакъв филтър и наистина споделих всичко от сърце. Това е наистина готин начин да отидеш зад кулисите и да се потопиш в мислите на един моряк. Надявам се, че ще можем да продължим това и в бъдеще, за да можем да покажем човешкото приключение в допълнение към спортната страна.“

Ани Луш, член на екипажа на GUYOT environnement – Team Europe: „Това е уникално, невероятно състезание. Фактът, че сега можем да направим възможно повече хора да го видят, е невероятен, защото приемаме за даденост нещо, когато сме част от него. Ветроходството често се приема за много далечно от зрителя на сушата, което е жалко, защото виждаме невероятни неща. Хората могат да научат много от документалния филм и аз съм развълнуван да го видя.“

Първият епизод представя ключовите герои от петте отбора, докато състезанието отплава от Аликанте, Испания, до Кабо Верде, след което пресича екватора преди епичния спринтьорски финал в Кейптаун, Южна Африка. Екипажите издържат на скъсани платна, тежка морска болест и хоспитализации, докато отборът Holcim-PRB задава еталон, като печели първите два етапа.

Вторият епизод представя огромното пътуване през Южния океан – митично пътешествие, което отдавна е запазено за най-добрите ветроходци в света и представлява най-дългият и най-предизвикателният етап от надпреварата The Ocean Race – 12 700 морски мили от Кейптаун до Итажай, Бразилия. Залогът е двойно повече точки, а флотилията трябва да преодолее библейски бури, огромни вълни и почти критични повреди на корабите, поради което някои от тях са принудени да извършват спешни ремонти в морето, за да стигнат безопасно до пристанище.

В третия епизод любимецът на домакините Чарли Енрайт е посрещнат като герой, когато състезанието достига Нюпорт, САЩ, преди да отплава за Европа, където Рослин Куйпер и отбор „Мализия“ са посрещнати с кралски поздрав от краля и кралицата на Нидерландия. Подобрен е световен рекорд за най-голямо разстояние, проплавано за 24 часа, един отбор е принуден да потърси спешна помощ от преминаващ кораб, а лидерите са изправени пред опасност след сблъсък със съперниците си, докато състезанието достига своя вълнуващ край.

„Ветроходство: Зад кулисите на Оушън рейс“ ще бъде излъчен ексклузивно в три части от WBD в цяла Европа. У нас може да се гледа от 22:00 ч. в петък, 3, 4 и 5 ноември, събота и неделя по телевизионния канал Eurosport.

Освен по телевизионния канал Eurosport, трите епизода могат да се стриймват (на английски) и в приложението www.eurosport.com, достъпно и у нас.

През 2022 г. Warner Bros. Discovery сключи новаторско партньорство с The Ocean Race за продуциране, излъчване на живо и разпространение, за да разшири още повече аудиторията си, като използва пълния мащаб на портфолиото от глобални марки, канали и платформи на WBD. Страстта на организацията към разказването на истории във всички аспекти на Състезанието, включително природa, чисто и опазване на живота в океаните, устойчивост, технологии, наука и спор от световна класа, допринесоха за отразяването на Състезанието, климата и опазването на океана през цялата 2023 г.

Петър Ангелов

Собственик и редактор на “ТРОТОАР МЕДИЯ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *